Ловчалийката Диана Дякова стана държавен вицешампион по шахмат

Спорт
05.06.2017 | 14:07 ч.

Ловчалийката Диана Дякова стана републикански вицешампион по шахмат. Преди дни в София се проведе Държавното индивидуално първенство за сеньори и сеньорити. Право на участие в шампионата при дамите имаха състезателки, родени преди 31.12.1967 г., картотекирани в Българската федерация по шахмат. Победителка стана м.с. Петранка Драганова, която е учител в Общинския детски комплекс „Св. Иван Рилски” в гр. Казанлък и треньорка на децата от местния клуб. Тя събра актив от 2,5 точки. На второ място, на половин точка от шампионката, се класира нашенката Диана Дякова. Така тя спечели сребърния медал. Третото място и бронзовото отличие заслужи представителката на ШК „ИВИС-Плюс” (Сф) Магдалена Сапарева с 1,5 т.

Диана Дякова практикува древната игра от дълги години. Има доста успехи, като през последните години се състезава от името на ШХ „Казанлък”. Иначе е служителка в ловешката фирма „Спарки Елтос”. На шампионата в София единствено тя успя да направи реми с победителката Драганова, докато останалите загубиха партиите си срещу нея.

При мъжете държавен шампион за ветерани стана ММ Петър Орев. Тук участниците бяха 28. Те играха в 7 кръга по Швейцарска система, със стандартната контрола за игра - по 60 минути на състезател и добавени по 30 секунди на ход.

Софиянецът Петър Орев триумфира с първото място след 6 точки от 7 възможни. Той е бил дългогодишен шахматен организатор и треньор в ЦСКА, а сега е член на клуб „Хан Аспарух". Второ и трето място с по 5,5 т. разделиха Георги Попов (ШК „Капабланка 97“ - Дупница) и Яне Гелемеров („Юри Бендерев 1912“ - Перник).

 

Никола Колев

 

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати