Менда Стоянова обясни в кои случаи първият ден от болничния ще се заплаща от работодателя

Общество
15.11.2019 | 08:10 ч.

"Икономиката върви добре, строежи трябва да бъдат завършени, правителството трябва да е стабилно и мандатът да бъде завършен. Ние се обединяваме около тези неща, които предложиха коалиционните ни партньори."

Така коментирав студиото на Нова тв вчерашната среща на управляващата коалиция и решенията, които бяха взети за увеличаване на минималната пенсия на 250 лева и заплащането на болничните Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

"Това, което днес изваждате като новина, е частта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме. Нашите коалиционни партньори от "Обединени патриоти" са ги записали в тяхната си програма. Има за тези мерки следа и в правителствената програма. Те настояваха сега – в средата, или към края на мандата да се види реализацията на част от тези мерки", поясни Стоянова.

"Има ясни сигнали за злоупотреби с болничните, затова приехме първият ден да не се заплаща, а вторият и третият да се заплаща от работодателя, както е сега.

Ако го плаща НОИ, значи го плащаме всички ние. Изключение от това правило е отглеждането на дете, когато се взема болничен за болно дете, това правило не важи, както и за болничен при трудова злополука.

Голям проблеме  с инвалидните пенсии, с фалшивите ТЕЛК-ове, само с контрол не се решават. В закона трябва да има тексотве, които те принуждават да го изпълняваш доброволно.

Ще има икономически ефект, а вторият ще бъде за работодателите, нормално е там да се повишат средствата за заплати", обясни още Менда Стоянова.

По отношение на миинмалната пенсия тя обясни, че при всички случаи ще има някаква несправедливост. Когато говорим за минимална пенсия за прослужено време, става дума за хора, които са работили, но на се осигурявали много ниско. Тези, които никога не са работили, няма да получават минимална пенсия, поясни председателят на бюджетната комисия.

При 364 лева праг на бедността, а минималната пенсия е под тях, това решение няма да реши въпроса, тук до прага на бедност трябва да има подпомагане от държавата по реда на социалното подпомагане,по подоходния критерий, посочи още Менда Стоянова.

За нея правилното решение не е повишаване на минималната пенсия, а подпомагане на хората, които имат ниски доходи. Да се направи работна група, която да изчисли тези неща.

По отношение на промяната за възрастта на предучилищната възраст, предложението на управляващите е то да бъде от 4 годишна възраст, като държавата поема ставката за храна.