Михаела Филева – момиче, което не мрънка, а продължава напред

Лайфстайл
13.01.2017 | 20:10 ч.

Чак такава ерудираност и дълбочина на мисълта не очакваш в една млада изпълнителка на поп, рап и джаз. Бързи реакции, обезоръжаваща усмивка, слънчева енергия в зимната нощ – това е Михаела Филева. Заедно с колегата от „Радио Ловеч“ Никола Колев я чакаме за кратко интервю.

Но интервюто след саундчека на концерта на 31 декември м.г.  в Ловеч се превърна в дълъг и приятен разговор.  Срещата стана на чаша чай в ресторанта до Клуба на дейците на културата. Докато седим на масата в подредения за празника, но още празен ресторант, минават хора, но като че ли не я разпознават. Тя го приема спокойно – явно не боледува от „звездна болест“. Преди концерта обаче раздаде доста автографи на своите млади почитатели.

Ето какво Михаела разказа за себе си - какви планове има, какво става в личния и професионалния й живот. Изненадата е, че екранният образ на певицата е доста различен от оригинала.

 

 

Михаела счита, че изпраща една пълна със събития година – с участия в жури, с много срещи с интересни хора, с клубни изяви и концерти. „Но в световен мащаб няма какво да отбележа, надявам се на 2017“ – усмихва се тя. Най-запомнящ се момент от отминалата 2016 са получените отличия и награди. В личен план е доволна, че всички са здрави – „аз и моите близки“.

Часове преди да дойде в Ловеч, Михаела беше в тв предаването „Мармалад“, където многократно повтори, че тръгва към града край Осъм. След концерта пък отново пътува обратно към столицата – приятелите я чакат за новогодишния купон. Защо е избрала да пее в Ловеч на 31 декември? Защото е близо до родния ми град Велико Търново, винаги се ръководя от това – отвръща тя.

„Имах пет забързани години, последните пет - днес съм щастлива и това е важното. Формулата за успеха (иначе не обичам формули) е труд, късмет, удовлетвореност, способност да се палиш. „Не обичам да мрънкам, ако имам проблеми. Просто продължавам напред…“

На въпроса защо българската песен няма световен успех като, например, румънската, тя отговаря:

„Ако човек е меломан и търси добре, има много нови и интересни имена, които рядко обаче попадат в медиите. Например родната група „Джереми“ – които подгряваха „Куин“. Аз не съм фен на пошлостта нито в едно нейно измерение, ако ме питате за другото.“

Вече е готов новият й видеосингъл със заглавие „Конец“. Автори на песента са Михаела и Павел Николов, в изпълнението участва и Искрен Тончев - Искрата, а видеото е заснето от Васил Ангелов.

Сега Михаела започва работа по втория си албум и до края на 2017 година той ще е факт. Освен това мечтае за концерт в голяма зала – „Искам да видя колко народ ще дойде...“

Най-ранните й спомени за Ловеч са още когато е била ученичка, водят я на еднодневна ученическа екскурзия. Помни Покрития мост, сега иска да го види пак. Обещаваме да отидем за бързо преди концерта.

Спомня си как преди няколко години с Вензи правят концерт в Ловеч и са поразени от топлото посрещане. Сега е дошла заедно с китариста Васил Крумов и танцьорите от „Студио 121“. Оказаха се много добри - всички те изнесоха горещ едночасов концерт при минусовите температури на площада.

Нова година за детето Михаела е била истински домашен празник. Родът й е от село Средни колиби, на 13 км от град Елена. Има дядо в Дебелец, там също са се събирали. После с мама и татко във Велико Търново. Не, нямам „синя кръв“ в жилите, родът ми е от балканските села - смее се „болярката“.

Вече като певица тя пази един „студен“ спомен за Нова година. Преди седем години на концерт се почувствала самотна сред хиляди хора. „Това е един урок за мен, трябва да си заедно с правилните хора. Виж, пораствам и аз – започвам да имам едно наум за хората“.

Впрочем, популярността на певицата се дължи на песни като „Едно наум“, „А дано, ама надали“, „Опасно близки“.

Под „семейство“ тя все още разбира своите родители във Велико Търново, защото не е семейна. От шест години, когато става студентка, живее в София.

Михаела и книгите – това се оказва голяма тема. Слава Богу, тя не сочи за свой любим писател Паулу Коелю. Още по-голяма изненада за мен е, че е очарована от книгите на Милан Кундера и най-вече от „Непоносимата лекота на битието“ – един безспорен шедьовър на модерността, който разказва за времето на „студената война“ в Чехословакия. „Ето тази книга препоръчвам на всеки ценител“, забива тя оценката си. Скоро е затворила страниците на философското есе на Артур Шопенхауер „Изкуството да бъдеш щастлив“. Абе с Михаела трябва да си доста начетен….

Какви филми предпочита? „Последно гледах „Звездни войни“, епизод „Rogue One“. Голям фен съм на сагата, гледам всичко.

Любимо място за посещение? О, това е клуб „Студио 5“ на Хилда Казасян в НДК, защото там дават сцена на млади изпълнители, които не са много популярни. Това е много класно място с чудесни изпълнители на джаз.

След разговора отиваме до Покрития мост. Михаела е радостна от новогодишната украса. Казва ми: Знам каква снимка искаш…

 

Цветан Тодоров

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Случаят Хари - Меган

за пореден път ни убеждава,

че дори да те е родила принцеса,

правиш туй, което ти казва жена ти

 
АРХИВ | изберете две дати