На 72 години почина Божидар Димитров

Общество
02.07.2018 | 00:09 ч.

На 72-годишна възраст внезапно си отиде Божидар Димитров - историк, бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей (НИМ), автор на десетки книги, посветени на българската история.

Тъжната вест съобщи Нова ТВ. Димитров е починал пред блока, в който живее, уточнява сайтът 24 часа.бг.  Изведнъж се хванал за гърдите и  паднал, разказали негови близки заради което предположили, че причината за смъртта е белодробна емболия.

Историкът е чакал дъщеря си Мария. Днес тя има рожден ден и се готвела да вземе родителите си, за да отпразнуват заедно.

Той имаше проблеми със сърцето, поради които влиза в болница няколко пъти.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия, сочи справка в автобиографията му. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ), четири години покъсно е уволнен,  но е възстановен през 2001 г. и остава начело на НИМ до пенсионирането си през 2017 г. 

Междувременно, Димитров бе министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов между 2009 и началото на 2011.

През последните няколко месеца той работеше за създаването на своя партия, която Софийски градски съд отказа да регистрира.  „Професорска партия на просветените, умерени и конструктивни националисти“, я наричаше историкът. „Две неща ще направим веднага, ако вземем властта. Първо, ще отменим 1900 от 2000-те лицензионни режими, както направи Тръмп в САЩ и икономиката им дръпна. Ще дръпне и нашата. И второто - ще махнем визите за руски туристи. Ще си ги получават на границата, а няма да ги раздава една индийска фирма в пет-шест града на огромната Русия. Затова руските туристи у нас намаляват до 560 хиляди се очаква да намалеят с 15 процента тази година. Докато в Гърция са 4, а в Турция - 6 милиона“, изповядваше основателят на партия „Кубрат“.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов публикуваха съболезнования на страниците си във Фейсбук.
 

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

Виц на деня

Семеен скандал:
- Не мога да повярвам, че си ходил на проститутка! - крещи жената.
- Няма как да обвиняваш мен за това. Ти не искаш да правиш секс с мен.
- За това си виновен ти! Никога не си ми казвал, че си готов да си плащаш!

АРХИВ | изберете две дати