Най-мащабният филмов проект за Ловеч ще има премиера на 8 ноември

Общество
07.11.2017 | 20:25 ч.

Премиерата на документалния филм „Ловеч – Тайната столица” ще бъде на 8 ноември, сряда, съобщиха от общината.  Първата публична прожекция  ще е в Града на люляците в знаковото кино Космос” от 17.30 часа при вход свободен. 

Така ловчалии ще могат да видят филма за града си още преди телевизионната му премиера по БНТ.  „Ловеч – Тайната столица” е най-новото и единствено за 2017-а година заглавие в най-гледаната поредица за документални филми на Националната телевизия – „Световните градове на България”.  Филмът е най-мащабният презентационен кинопроект за града. Той е с изненадващ сюжет, много моменти от който са непознати дори за кореняците ловчалии. Сценарият добавя и малко известни факти за участниците и действията им в Българския Централен революционен комитет – включително на Васил Левски и Христо Иванов – Големия.

Макар и документален, филмът е сниман с похвати, характерни за игралното кино. Той е предназначен и за дистрибуторите на международния пазар. Екипът на филма снима различни знакови обекти като крепостта „Хисаря”, Покрития мост, квартал „Вароша“, Деветашката пещера... 

Цели 60 години след падането на България под Османска власт последният владетел на крепост „Хисаря” воеводата Станко, наричан Кусан, отказва да се подчини на завоевателите и да заживее комфортния живот на васал. Накрая той напуска крепостта, но събира безкомпромисен отряд и започва кървави набези срещу окупаторите. Така той се превръща във вековния кошмар за турските войски.

Това е само част от неразказваната история на град Ловеч във филма. В него ще влязат и мащабно заснети кадри от едно от най-значимите събития за Българската Православна Църква за последните 100 години – освещаването на Катедралния храм  „Св. св. Кирил и Методий” от  митрополит Гавриил.

Филмът беше заснет през пролетта и лятото на 2017-а. Режисьор е Степан Поляков, режисирал най-популярния филм за българската столица „София - Историята на Европа“. Той е син на известния театрален режисьор Николай Поляков, роден в Ловеч. Гласът на разказвача пък е на американския актьор  Джонас Толкингтън, известен у наос с ролята на агента от ЦРУ в сериала „Седем часа разлика”.

 

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Случаят Хари - Меган

за пореден път ни убеждава,

че дори да те е родила принцеса,

правиш туй, което ти казва жена ти

 
АРХИВ | изберете две дати