Неконвенционална изложба „Рестартирай-пресъздай“ в Ловеч до 24 ноември

Култура
07.11.2017 | 20:14 ч.

За първи път в Художествената галерия  в Ловеч  гостува интерактивна акция от инсталации и с елементи на пърформанс. Интересната неконвенционална изложба се нарича „Рестартирай-пресъздай“ и бе открита на 2 ноември вечерта. Тя е дело на преподаватели и студенти от катедра „Визуални изкуства“ на ФНПП към СУ „Св. Климент  Охридски“  и Факултет  по изобразително  изкуство на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“.

 „Нашите участници са избрани на конкурсен принцип, а някои от творбите позволяват и участие на публиката. Има една инсталация, в която всеки може да се включи със свои желания, мечти или спомени, написани на листче.“ Това сподели проф. д-р Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Владимир Аврамов  от катедра „Стенопис“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ припомни, че законът на големите промени в изкуството  е много прост – в началото се рисуват обекти, после усещанията за тях и най-накрая се рисуват идеи. „Както виждате, това е една интерактивна акция със собствен живот, която  в момента генерира произведението. Акцията започна преди няколко месеца в открита среда с фотографиране, а днес процесът съдържа  елемента на рестартирането. Нашата изложба има амбицията да представи нови хоризонти и право на самостоятелен прочит на всеки зрител. Изпълнена е с много и значими послания и теми,  като рестартирането, прераждането, възкръстването“, каза Владимир Аврамов. 

„Хубаво е, че най-големите български университета са се обединили в идеята за рестартиране. Рестартът е труден, но и винаги е възможен, а младите хора са тези, които могат да го направят и да изградят един хубав нов свят“, каза зам.-кметът на Ловеч Венцислав Христов, който откри събитието. Директорът на галерията Валентин Узунов също изрази своето задоволство, че в Ловеч гостува една по-необичайна изложба от един съвместен проект на два университета.

Представените инсталации, някои от които продължават да се развиват и в момента на откриването, съдържат разнородни елементи от визуалната среда – плакати, текстове, видеопрожекции, скулптури, картини, предмети от бита. В акцията първи се включиха децата, които рисуваха заедно със студентите-автори. Интерактивната изложба може да се види от ловчалии и гости на града до 24 ноември.

Цветан Тодоров

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Случаят Хари - Меган

за пореден път ни убеждава,

че дори да те е родила принцеса,

правиш туй, което ти казва жена ти

 
АРХИВ | изберете две дати