Неочаквано: Южнокорейският "Паразит" с голямото отличие на наградите на Гилдията на филмовите актьори

Култура
20.01.2020 | 18:27 ч.

Южнокорейският "Паразит" спечели голямото отличие на наградите на Гилдията на филмовите актьори в САЩ в неделя вечерта. С това той затвърди позициите си като основен претендент в борбата за оскарите. "Паразит" е и първият чуждестранен филм, който получава отличието в 26-годишната история на наградите, предават световните медии.

Филмът на режисьора Понг Джун Хо стана първенец в категорията за най-добър актьорски състав. Това беше и голяма изненада, тъй като сред останалите претенденти бяха "Ирландецът" на Мартин Скорсезе, в който участват Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши, както и "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино с Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Марго Роби.

"Паразит" има 9 номинации за наградите "Оскар", между които за най-добър филм и за най-добър чуждестранен филм. Наградите на Гилдията на филмовите актьори са фокусирани изцяло върху актьорските изпълнения. На тях се гледа като на ключов индикатор за наградите "Оскар", защото Гилдията на филмовите актьори е най-голямата група с право на глас в академията, която определя кои ще са победителите.

Наградата за цялостно творчество беше връчена на Робърт де Ниро. Приза за главна мъжка роля очаквано взе Хоакин Финикс за „Жокера“, а за главна женска роля бе удостоена Рене Зелуегър за ролята си в „Джуди“ /за живота на легендарната актриса Джуди Гарланд/. За второстепенни роли бяха отличени Брад Пит за „Имало едно време…в Холивуд“ и Лора Дърн за „Брачна история“.

Наградата за най-добър каскадьорски състав отиде при "Отмъстителите: Краят".

А ето и наградените при телевизионните сериали:

Най-добра мъжка роля - комедиен сериал - Тони Шалхуб за "Невероятната госпожа Мейзел"

 

Най-добра женска роля - комедиен сериал - Фиби Уолър-Бридж - Fleabag

 

Най-добър актьорски състав - комедия - "Невероятната госпожа Мейзел"

 

Най-добра мъжка роля в минисериал или телевизионен филм - Сам Рокуел - "Воси срещу Вердън"

 

Най-добра женска роля - драматичен сериал - Дженифър Анистън - "Сутрешен блок"

 

Най-добра мъжка роля - драматичен сериал - Питър Динклидж - "Игра на тронове"

 

Най-добър актьорски състав - драматичен сериал - "Короната"

 

Най-добър каскадьорски екип - драматичен сериал - "Игра на тронове"