Патриарх Неофит: Нека пазим децата на България чисти и непокварени, нека се грижим за тях не само материално, но и духовно

Общество
01.06.2020 | 10:53 ч.

"В първия ден на юни, когато отбелязваме Международния ден на детето, отечески ви приветстваме с празника, като се обръщаме към всички вас със сърдечен архипастирски благослов и искрени благопожелания за чиста радост и изобилна божествена светлина, която да огрява душите и сърцата ви, да ражда усмивки, благост и взаимна любов между вас, във вашите семейства, и неизменно да озарява житейския ви път."

Това се казва в обръщението на българския патриарх Неофит за Международния ден на детето, съобщиха от Българската патриаршия.

"Децата са най-скъпото и най-свидното на всеки човек, на всяко семейство и на всеки народ. Те са благословение както за своите родители, така и за цялото ни общество - тези, които отглеждаме и за които се грижим с най-усърдна грижа, които ни носят искрена радост, както и тези, към които гледаме с надежда за утрешния ден", заявява Негово светейшество.

И подчертава, че "за нас, като християни и чеда на светата Църква Христова, те са и онзи неизменен образ на чистотата и невинността, към който нашият Господ ни призовава да се стремим всеки ден, като се уподобяваме на тях в мислите и действията си: "... истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". (Мат. 18:3).

Тези думи на Спасителя, изречени преди две хилядолетия, запазват своята вярност и своята валидност и за нас днес, защото в тях се съдържа вечна и неизменна истина, заявява патриарх Неофит.

"Нека пазим децата на България чисти и непокварени, нека се грижим за тях не само материално, но и духовно, да ги възпитаваме още от люлката в Божията истина и в Божия път, в добрите вековни традиции на православния ни народ, който е оцелял през вековете, съхранявайки и до днес своята държавност и народностно самосъзнание, своята духовна и културна идентичност и вътрешно единство само благодарение на спасителната си православна християнска вяра.

Бог да пази децата на България! Честит и благословен празник!", благославя българският патриарх в своето обръщение за Международния ден на детето.

Още по темата

Коментирай

Владимир Йосифов
01.06.2020 | 11:41 ч.
Честит празник! Днес, на Първи юни 2020, си спомнете за Първата детска градина в Крайморие. Потърсете и помолете децата от първата година да разкажат какво помнят от лятото на 1958-ма година. Първата Детска градина в Крайморие е създадена от доброволци. С разрешение на кмета, добра жена се съгласява да готви, а смело момиче поема грижата за 23 деца от 3 до 7 годишна възраст. Доброволци даряват готварска печка - на дърва, съдове, чинии, чаши, прибори, книги с картинки. Игрите са в двора на училището. Дворът е заключен и децата си играят, слушат приказки, учат се да четат и пишат, пеят и танцуват. Първи юни е Ден на детото. Първата детска градина в Крайморие. Крайморие е курот. Историята е красива. Разказвайте я на туристите... Момичето, което създава Детската градина в Крайморие е живо и разказва на приятели. В село Маринка още помнят как Йоана е организирала Детска градина, за Деня на детето. Тогава и тя е била дете - ученичка. Кметът е бил мъдър човек, събрал родителите на малчугани и представил Йоана и идеята, в Крайморие, да има Детска градина. Да, историята е важна част от живота ни. Напишете как е създадена първата детска градина в родното Ви място... Ползвайте Гугъл Карти. Вижте: https://goo.gl/maps/vXrAV5pfhD7cYh2K7
 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати