Петър Андронов: 110 000 заявени кредити за отсрочване за около 8,5 млрд лева се очакват до края на юни

Бизнес
27.06.2020 | 10:56 ч.

Oколо 110 000 заявени кредити за отсрочване се очакват до края на юни за около 8,5 млрд лева.

10 или 15% от тях се очаква, че няма да бъдат върнати в редовен режим на обслужване. Банките обаче са готови да освободят резерви, за да посрещнат риска.

Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Колкото до темповете за възстановяване след коронакризата той предрече това да стане сравнително бързо.

Статистиката, която и БНБ показа, е че има около 100 000 заявени към края на месец май кредити за отсрочване и очакваме основната група от кредити, които ще се влошат след няколко месеца - към края на тази година, да бъде точно от групата на тези разсрочени кредити, защото не всички хора и не всички фирми могат да обслужват кредитите си след 6 месеца, каза Андронов.

Общата сума на исканите за разсрочване кредити са над 8 млрд. към края на месец май и те ще станат и 8.5 млрд. 8 млрд. е една доста голяма сума, която е над 14-15% от всички кредити на банките, отбеляза Андронов.

По думите му 10 или 15% от тези кредити и след шестте месеца ще се нуждаят от още подкрепа, защото няма да могат да бъдат върнати в редовен режим.

Ние сме готови за това и даже банките в Европа и по света през първите месеци на тази година, сега очакваме и през второто тримесечие, ще отделят много големи резерви, за да посрещнат евентуалните загуби от частта от кредитите, които няма да могат да бъдат обслужвани, каза Андронов.

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати