Пламен ДИМИТРОВ в Русе: Пари има, заплатите могат да се увеличат 10-12%

Общество
12.04.2019 | 13:24 ч.

 

 

Увеличение на доходите за всички българи в рамките на 12- 15 % през следващата година  ще поиска   КНСБ. Това заяви  днес председателят на конфедерацията Пламен Димитров на  форум в Русенския университет, посветен на  предизвикателствата, които поставя дигитализацията  пред пазара на труда. На събитието, част от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0., организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България и Русенския университет, с подкрепата на двете министерства- на труда и социалната политика и министерство на образованието и науката, присъстваха Пламен Димитров, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков,  зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, преподаватели и студенти. Форумът беше за дискусия по предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда - изчезването на цели професии, подпомагането на по-лесния преход от студентската скамейка до работното място и бързо променящите се технологии, които са на път да изместят човека в някои сфери на пазара на труда.

 

Пламен Димитров коментира, че увеличението на заплатите на всички в бюджетните системи в следващите няколко години няма алтернатива, защото  не можем да чакаме всяко съсловие да се вдигне на протест, а  и не трябва да чакаме. Получаваме сигнали от  социалните работници - те може би  са следващите, които ще видим на улицата. Според лидера на КНСБ, в културата имаме поне 4-5 области, които са драматично подценени и още през тази година трябва да се намерят средства, за да могат заплатите  на всички работещи да стигнат нива от 800 лв. поне.

 

"Смятам, че  при 20 и няколко милиарда печалба на нефинансовия сектор, която генерира бизнеса, да се твърди ,че няма средства, е несериозно", заяви Пламен Димитров. Във връзка с форума, Пламен Димитров  заяви, че  България е на последно място по дигитални умения в ЕС и  това дава основание на страната ни в следващите пет години България да поиска за всичките  3 милиона  български работници и служители  целеви средства от европейските програми.

 

Европейската комисия за дигитално образование отделя  8 млрд. евро  и според него е постижима програма от 1млрд евро, заделени чрез европейско финансиране, която да  издигне качествено дигиталните умения на българския работник, за да имат шанс нашите предприятия да привлекат инвеститори,даващи добри заплати. Макар и член на ЕС,  по отношение на дигиталния процес, България е по- скоро близо до развиващия се свят, отколкото до развития, заключи той. Разяснения по пенсионната доходност направи министър Бисер Петков , който заяви, че  министерството има готовност с проекта за регулиране на фазата на изплащане на втора пенсия, това би трябвало да се случи към  втората половина на 2021г, когато първите жени ще трябва да получат пенсията.

 

Той разясни, че право на втора пенсия  имат всички,  родени след 31 декември  1959 , които  са задължени да се осигуряват в универсален пенсионен  фонд. Втора пенсия няма да имат, в случай , че  са избрали да прехвърлят парите си в първия стълб на държавното осигуряване, тогава ще получават само една пенсия, но в пълен, а не в намален размер. Предвидени  са различни опции за изплащане на пенсии и пенсионни продукти в уредбата,която в момента се подготвя, завърши той.

 
Печатни издания
Най-четени

 

Виц на деня

Скъпи, ти нали ходи на лов преди два месеца?

- Да.Що?

- Щото една сърничка се обади, че е бременна…

АРХИВ | изберете две дати