Появи се нов смъртоносен вирус

Свят
23.01.2020 | 12:05 ч.

Пътниците от Англия, пристигащи от пострадалия от коронавирус китайски град Ухан вчера, твърдят, че почти не са проверявани за инфекцията.

Здравните служители уточниха, че при полетите, пристигащи в града, около 11 милиона души са били обект на „засилен мониторинг“ на фона на опасенията, че огнището - което вече е убило 17 души - ще стигне до Великобритания.

Според пътниците обаче засилени проверки няма и контролът е обичайния. Те разкриват: „Това може да е напълно нормален полет. Всичко, което ни беше дадено, беше маската за устата и провериха нашата температура. Казаха ни да позвъним, ако започнем да се чувстваме зле и това е всичко.“

Пътниците получиха листовки за общественото здраве в Англия, като ги посъветваха да се свържат с лекари, ако се почувстват неразположени, тъй като новия коронавирус може да причини треска.

Ухан беше вчера затворен, като властите затвориха изходящите полети и влакове и наредиха на гражданите да не напускат, освен в случай на специални обстоятелства.

Почти 600 случая на вируса убиец - за който учените твърдят, че нямаме "имунитет" - вече са потвърдени в целия свят, включително в САЩ, Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван. Подобни случаи са възникнали в Мексико, Колумбия и Канада.

Професори предупреждават, че в момента епидемията има смъртност, подобна на глобалната испанска грипна пандемия през 1918 г., която убива повече от 50 милиона души. Данните предполагат, че двама от 100 души, които хванат вируса, ще умрат.

Здравните ръководители вчера повишиха нивото на заплаха в Обединеното кралство, като обявиха серия от мерки за пътниците в Хийтроу, пристигащи от Ухан - включително кацането на самолетите да се извършва в изолирана зона на Терминал 4, а лекари и медицински лица да се срещат с пътниците, за да проверят за симптоми.

 

 

ЛМ