Прощаваме се с Христина Ангелакова на 23 май в Софийската опера

Общество
21.05.2018 | 15:30 ч.

Поклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова ще бъде на 23 май от 10.00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет, съобщават от театъра. Опелото на известното мецосопрано ще е от 12:30 ч. в църквата „Света София“. „Бог да прости Христина Ангелакова! Лек да е пътят ѝ във вечността!“, завършва траурното съобщение от Софийската опера и балет.

Христина Ангелакова си отиде на 20 май на 73-годишна възраст. Оперната прима е родена в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, където семейството й се премества. След дипломирането си Ангелакова се записва в консерваторията в класа на професор Сима Иванова. Тя завършва висшето си образование през 1969 година.
След това заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно е поканена да подпише договор с операта "Ла Скала". През 1973 година получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо.

След като името ѝ нашумява в световен мащаб, тя е поканена да се завърне в България в колектива на Софийската народна опера. Установява се в столицата и пее на най-престижната оперна сцена в страната 23 години. Паралелно с ангажиментите си в родината Ангелакова не спира да гастролира по света.

В периода 2001-2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия.

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Случаят Хари - Меган

за пореден път ни убеждава,

че дори да те е родила принцеса,

правиш туй, което ти казва жена ти

 
АРХИВ | изберете две дати