Ръководството на наградите "Сезар" подаде оставка 15 дни преди церемонията

Култура
14.02.2020 | 08:50 ч.

Ръководството на френската Академия на филмовите награди "Сезар" - френският еквивалент на наградите "Оскар", обяви снощи, че подава колективно оставка. Това става 15 дни преди следващата годишна церемония в обстановка на критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около режисьора Роман Полански, предаде АФП, цитирани от БНР.

Съобщението идва след колективен призив на над 400 представители на френската киноиндустрия, публикуван в понеделник във в. "Монд", с искане за задълбочена реформа на Академията на наградите "Сезар". Сред критиките се споменават лошо функциониране, счетоводна непрозрачност и устав, който твърде дълго стои непроменен.

Спорове предизвиква и фигурата на френския режисьор от полски произход Роман Полански, който е в ръководството на академията. Той е издирван от 1978 г. в Съединените щати по обвинение в изнасилване на малолетна, а филмът му "Офицер и шпионин" е с най-много номинации за тазгодишните награди "Сезар". Това се приема силно отрицателно от феминистки организации и френската общественост.

Някои сдружения призоваха за протест във вечерта на церемонията в Париж.

След предвидената за 28 февруари 45-а церемония на наградите "Сезар" ще се състои общо събрание на академията, на което ще се избере ново ръководство и под егидата на френския Национален център на киното ще се изготвят изменения на устава на Асоциацията за насърчаване на киното и ще се пристъпи към модернизирането ѝ, се казва още в изявлението на ръководството Академията на филмовите награди.