Румен Радев: Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем

Общество
03.04.2020 | 12:16 ч.

"Управленските решения трябва да се вземат на достоверни и всеобхатни данни, занижиха ръста на заболеваемостта, но отключиха безпрецедентна социална криза, хиляди предприятия затвориха, много българи се нуждаят от помощ, бизнесът и свободните професии очакват също такава. Споменах, че гладът може да надлее страха. Затова трябва да си поставим ясна национална цел, връщане към относително нормален ритъм на живот, производство и свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас."

Това каза в свое изявление президентът Румен Радев.

"Не трябва да се възпрепятства достъпа на хронично болните до болниците. Нашата здравна система проявява слабости, които се компенсират от себеотрицанието на лекарите.

Част от мерките се определят и от гражданите, и от бизнеса, като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Иномическите мерки не достигат до малкия и среден бизнес, а формулата 60:40 е на практика неприложима. Дъжравата трябва да приложи еднакви компенсации и на бизнеса, и на работещите. Помощта в условия на криза е безвъзмездната", каза още държавният глава.

"Правителството прибягва до нов заем - 10 млрд., преди да използва възможностите в бюджета, това е тежко решение, което ще плащаме с години. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само от кабинета. Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, но и със социално-икономическа активност. Дългата изолация поставя на изпитание психиката на хората, а непосилните глоби са неизпълняеми. Небоходим е гъвкав подход, по-високо съзнание и лична отоговорност, и мисъл за другия. В тези условия е критично важно парламентът да проеме отговорности, да продължи своята дейност и да контролира изпълнителната власт", каза още Румен Радев.

"Кризата откори своите тихи герои- лекарите, медицинските специалист, доброволците, полицаите, работещите в хранителните магазини, транспорта, преподавателите и учениците, които не само възстановиха преподаването в кратък срок, и показаха как една система може да се преформатира и да заработи на нова основа. Нека не се оставяме на отчаянието, сега не е време за малодушие", заяви още президентът. 

Още по темата

Коментирай

Цветенце
03.04.2020 | 13:53 ч.
Комунистическият президент пак намери повод за критика на правителството. Не само отрича всичко, което е направено, но си позволява и да го клевети. Преди няколко дни пак публично, той заяви, че новия заем, който правителство иска "ще потъне в нечий джоб", както това е ствало и преди. Тези си твърдения обаче той не подкрепя с доказателства. Ако не можеш да докажеш твърденията си това е клевета. Освен това, ако той има данни, че парите са потънали "в нечий джоб" защо не е сигнализирал прокуратурата за това? Говори, колкото "да се намира на приказка". Силно отрицателната политика на опозицията начело с президента не е конструктивна, въпреки големите им претенции. Сега осъзнавам, че дори Р. Плевнелиев беше по-добър президент отколкото настоящия.
 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати