Само в БРЯГНЮЗ! За феновете на бг рока: Филм за бандите, които разтърсиха България (Трейлър)

Култура
08.01.2020 | 17:16 ч.

Galia Tapai - кореспондент на briagnews.bg

Документалният филм "Рокендрол" ще бъде пуснат скоро по кината в страната, това съобщи за БРЯГНЮЗ неговият автор Борислав Колев.

"Рокендрол" бе представен за първи път пред публика миналата година, като с него бе открит фестивала "Master Of Art" в София и там той спечели наградата на публиката. Още при тази първа прожекция билетите за него бяха разпродадени предварително. Това стана традиция и в следващите пускания на филма на голям екран.

Интересът към него бе лавинообразен, а отзивите възхваляващи. Вече многократно показван в различни кина в София, броят на желаещите да го гледат не намалява една година след неговата премиера. Салоните са все така пълни, когато се прожектира и много хора споделят, че действието на екрана е толкова завладяващо, че са ходили да го гледат няколкократно. “Филмът ни разплака на моменти, толкова трогателно бе всичко в него, но ни накара и да се смеем с глас в следващия момент. Динамичен, разтърсващ, истински”, това споделиха в социалните мрежи успели да го гледат късметлии.

За краткото си съществуване филмът “Рокендрол” има вече 4000 зрители още преди официалното му разпространение, което е голям успех за документален филм. Освен в “Masters of Art”, той е участвал в редица фестивали  - Международен фестивал “Goat Milk” - Бела речка, Международен фестивал “Бургас 2019”, Международен фестивал на историческия филм “Бургас 2019”, Международен фестивал “Sounds Of ‘89” - Лайпциг (Германия) 2019, Фестивал “BulDoc” - Берлин (Германия) 2019, Национален фестивал “Златен ритон” - Пловдив 2019 (със специален диплом от там), “Чикаго 2019” - САЩ (две специални прожекции).

Тъй като е невъзможно да пиша за филм, който самата аз още не съм гледала, помолих Борислав Колев да разкаже за него. Ето какво сподели той за читателите на БРЯГНЮЗ: “Рокендрол“ е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рокгрупи като „Ахат“, Милена и „Ревю“, „Контрол“, „Нова генерация“, „Ера“, „Ер Малък“, „Кале“, „Хиподил“, които с революционните си за 80-те и първата половина на 90-те години музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България.

Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техния път – как са създавали своите групи в училищата и университетите; как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони, преди да излязат на светло.

Спомнят си за опита на властта да ги опитоми, като им дава шанс за публична изява. Те грабват шанса, но не изневеряват на бунтарската си същност.

Спомнят си хилядите концерти из страната, споделят случки от турнетата – някои смешни, други със съвсем различен привкус.

Музикантите разказват за еуфорията си след политическите промени в края на 1989-а, за участието си в митингите на надеждата. После за краха на мечтите, които са имали; за масовата емигрантска вълна от България към Запада в началото на 90-те, част от която са и мнозина от тях; за съдбата на българския рок в по-ново време.

Задочен диалог с някогашните си колеги води от църквата в едно селце отец Божидар – бивш член на „Ахат“, автор на химна на българския рок „Черната овца“.

Филмът отдава почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев, който си отиде много млад от този свят. Неговият тревожен дух присъства в „Рокендрол“ чрез архивите, на които е запечатан и чрез изключителните песни, които е написал за групите си „Кале“ и „Нова генерация“.

Разказът проследява и днешното битие на част от някогашните бунтари. Ако преди три десетилетия в ъндърграунда те са имали общи идеали и цели, сега между тях има разделение – социално и мирогледно. Онова, което никога няма да ги раздели, е общата им съдба и страст – рокендрола. А в този филм има много рокендрол!”.

В екранната 90-минутна творба са включени също фотографии на Нели Недева-Воева, автентични видео записи от концерти на групите, за които се разказва, а продуцент е “Прожектор” - Мария Ландова. Филмът е реализиран с подкрепата на Националния филмов център.

Режисьорът и сценарист на “Рокендрол” Борислав Колев има впечатляваща творческа биография. Сценарист е на филмите “Голямата синя магия”, “Парола: жив класик”, “Балада за Гунди”, “Белези” (в развитие); режисьор и сценарист на “Стоичков”, “Салто Мортале”, “Коледа”, “Рокендрол” и режисьор на “Окото на Минотавъра”, “Джем сешън”.

Завършил е “Кинознание” и следдипломна квалификация по кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Работил е като журналист в списание ”Сега”, вестниците - “Поглед”, “Стандарт”, “Сега”, “24 часа” и “Култура”. Бил е автор на концепциите и отговорен редактор на “КапитЕл” и “Капитал Light” - приложения на в.”Капитал”; главен редактор на списание “Паралели”; зам.-програмен директор на БНТ с ресор Канал 1; отговорен редактор в ТВ7, където отговаря за филмовата програма на канала; автор на концепцията и програмен директор на тв канала Спорт7; главен редактор на формата “Биг Брадър” по Нова телевизия; главен редактор “Кинопроекти” в “Камера” ООД. Автор е на книгата “Горчиво вино”, включваща интервюта с изявени личности от българското и световно кино. Той е и сценарист на концерта “Златните парчета на българския рок” (2005), съавтор и водещ на тв предаването “Куче в чекмедже” по БНТ (1995), сценарист на програмата “Понеделник осем и половина” по БНТ (1998-2000).

В момента Борислав Колев е филмов експерт в студия “Екран” към БНТ. Носител е на Националната награда за журналистика на Съюза на българските журналисти – през 2001 г. индивидуално и през 2015 г. като сценарист в екипа на телевизионния формат „Лачените обувки на българското кино“.  Три пъти е номиран за двугодишните награди на Съюза на българските филмови дейци за кинокритика и веднъж за книга в областта на киното. Носител на „Златна роза“ 2015 като сценарист в екипа на телевизионния формат „Лачените обувки на българското кино“. Носител на „Златно перо“ 2015 като сценарист в екипа на телевизионния формат „Лачените обувки на българското кино“.

 

Борислав Колев

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати