Семейство Леви пренася розоварния бизнес от България в Израел преди седем поколения

Общество
12.02.2020 | 21:37 ч.

Сред най-старите експонати на музей на ароматите в Израел има запазени части от българска розоварна от края на 19-и век. Музеят се намира в малкото селище Ноам, близо до Бейт Шемеш („градът на слънцето“) край Ерусалим.

Това не е просто етнографски артефакт, а част от историята на семейство Леви от България, преселило се в земите на сегашния Израел през 1886 година заедно с още 27 семейства от София, Пловдив, Русе, Пазарджик и един от подбалканските градове, пише БНР.

Те са пренесли не само съоръжения за дестилиране на етерични масла, но и придобитите в България умения.

За жалост, розите на Светите земи не са ухайни като българските, затова се насочат към други, местни растения. Част от тях ароматни, а други - лечебни. Вече седем поколения българската фамилия Леви притежава плантации за отглеждане на суровини за дестилационната си. Имат цех за ароматни масла и хранителни добавки, тоест почти безотпадно производство в затворен цикъл.

Дедите ми най-напред са пригодили розоварната в дестилационна за заатър, растение с антисептични свойства, което местните хора са използвали като естествен антибиотик, разказва сегашният управител на семейната фирма Ерез Резник.

„Предците ми много бързо се свързали с билкари сред бедуините и са изучавали флората. Открили екзотични ароматни растения. Дестилирали от тях масла. Използвали придобитите в България връзки с френски парфюмерийни предприятия. В музея е показана преписка с френски длъжници от периода между двете световни войни. Продукцията на дедите ми се е ползвала и от зараждащата се козметична промишленост във възкръсналата държава Израел“, разказва Резник.

Сред писмата в семейните фирмени архиви има и такива на български, което означава, че са подържали връзка с гилдията на розоварите в България.

 

 

gd