Руските дипломати имат 48 часа да напуснат страната. Руското посолство: Така не се прави!

Политика
24.01.2020 | 17:40 ч.

48 часа да напуснат България имат двамата руски дипломати, за които прокуратурата днес обяви, че има данни, че са извършвали шпионска дейност на територията на страната, съобщи bTV.

Днес следобед руският посланик Анатолий Макаров е получил протестна нота от външния министър Екатерина Захариева. Дипломатът беше привикан в МВнР, тъй като е представителят на Москва с най-висок ранг у нас.

Припомняме, че днес главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.  Образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация .

Става въпрос за първия секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София, който е осъществявал разузнавателна дейност, като  е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната.

Другият дипломат пък е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София, който е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера, съобщиха от прокуратурата.

Посолството на Русия в България е научило от сайта на прокуратурата, че двама дипломати са заподозрени в шпионаж, се казва в изявление на посолството:

"На 24 януари Посланикът на Русия в България беше поканен във Външното министерство, където му бяха връчени ноти за обявяване на дипломат на Посолството за «персона нон грата» и за обявяване на служител на Търговското представителство за неприемлив в съответствие с чл.9, пар.1 на Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г. Никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени.
Въпросните сътрудници ще напуснат страната в посочените в нотите срокове.
Руската страна си запазва право за ответни действия. Заедно с това смятаме решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено Посолството за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни."


От коментар се въздържа и прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. "Не разполагам с никаква информация, става въпрос за дипломати", каза Песков. 

Няколко часа след случая, който за втори път през последните месеци вероятно ще доведе до изгонване на руски дипломати, почти няма коментари в руските медии. "Източник от Москва" обаче обяснява за ТАСС, че според него ситуацията е "представление на българските власти". "София изглежда глупаво, продължава същият, неназован източник. Всякакви подобни въпроси обикновено не се решават с микрофона." 

Дипломатически източник на "Интерфакс" междувременно заявява, че все още е рано да се коментира дали Москва ще отговори огледално, както направи след изгонването на един от първите секретари в руската дипломатическа мисия. Според този източник руската страна е в контакт с българските власти заради случая.

 

 

 

 

гд