Шуменският съд даде общо 25 г. затвор за русенските машинисти по делото "Хитрино"

Крими
22.01.2020 | 17:01 ч.

Окръжният съд в Шумен наложи общо 25 години затвор за двамата русенски машинисти за дерайлиралия влак на гарата в Хитрино, при инцидента загинаха 7 души, а 14 бяха ранени.

15 години затвор получи машиниста Димитър Михнев, а 10 години - колегата му  Радослав Петков. 

Михнев бе лишен от право да упражнява професията на локомотивен машинист за срок от 17 години. Вторият подсъдим Радослав Петков също бе лишен от право да упражнява професията си за срок от 12 години. С определение на съда им бе изменена мярката за неотклонение, като съдът им наложи „Домашен арест“.

Припомняме, че Димитър Михнев бе главен машинист на дерайлиралия преди 3 години влак на гарата в Хитрино, а Радослав Петков – помощник машинист.

Прокуратурата поиска 20 години затвор за машинистите в предоариите си пред шуменските магистрати.

Не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията. Това обявиха от русенската компания "Булмаркет", като фирмата се позовава на технически експертизи на чуждестранни вещи лица. Изчисленията показват, че дори влакът да се е движил с по-висока скорост от разрешената, при този тип вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне, ако скоростта надвиши 111,5 километра в час, което не съответства на данните от разследването. Затова се счита, че най-вероятно една от стрелките на коловозите на гара Хитрино не е била заключена, коментираха от компанията.

Влаковата композиция е възложена на „Булмаркет ДМ“ от страна на румънския превозвач да изпълни транспортирането в българския участък от Бургас до Русе, т.е. композицията не е притежание на „Булмаркет“.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-днивин срок пред Апелативен съд Варна.

 

 

лт

Още по темата

Коментирай