Спасиха 59 мигранти край Крит, продължава напрежението сред бежанците на остров Лесбос

Свят
15.09.2020 | 14:57 ч.

След пожарите, които унищожиха бежанския лагер на остров Лесбос, мигрантите отказват да се настанят в новоизградения лагер. Гръцкото правителство обаче забрани чужденци да напускат острова без тест за коронавирус, предава БНР.

През нощта катери на морска охрана и хеликоптер успяха да намерят и спасят 59 мигранти от потънала лодка. Откриха и телата на три жертви - майка с две деца. Спасените мигранти не могат да посочат точната бройка на пътувалите в потъналата лодка. В помощ на морската охрана се включиха и четири търговски кораба, които се намират в близост до мястото.

Мигрантите отказват да посочат от къде е отпътувала лодката и кой е трафикантът, който срещу 5000 евро от всеки е направил опит да ги вкара нелегално в Гърция.

И днес за пореден ден продължава напрежението на остров Лесбос. Мигрантите от опожарения лагер Мория се крият по високите части на острова и отказват да се настанят в новия палатков лагер. Смятат, че така по-лесно ще напуснат острова въпреки пълната забрана за излизане от Лесбос на всички мигранти.

Министърът на обществения ред Хрисохоидис предупреди, че нито един мигрант няма да получи разрешение да отпътува от Лесбос, без да се регистрира в лагера и да му се направи тест за коронавирус.