Стотици гости от близо и далеч се забавляваха и се насладиха на вкусни гозби на Кулинарния фестивал в Априлци

Лайфстайл
08.09.2020 | 15:14 ч.

Стотици посетители от близо и далеч се събраха на първия кулинарен фестивал в Априлци, организиран по проект на местната инициативна група /МИГ/ в трите общини Троян, Априлци, Угърчин.

Идеята на инициативата е местните ресторантьори да приготвят и предложат на гостите традиционни гозби и кулинарни изкушения, които след одобрението им да бъдат включени в кулинарна карта. Така всеки, решил да посети община Априлци, ще има предварителна информация къде и какво може да похапне при престоя си.

Организаторите се бяха погрижили да осигурят еднопосочно движение на хората с вход-изход, както и добро отстояние на щандовете, за да се спазят всички противоепидемични изисквания.

Духовият оркестър от НЧ «Светлина 1895 г.» от кв. „Ново село” и фолклорни изпълнения на самодейци от всички читалища поддържаха настроението, а ценителите на добрата храна можеха да се насладят на пържена пъстърва, печено агне, катък и овче сирене, чукан боб със сланина, печено прасенце, много десерти с плодове и много други кулинарни шедьоври на априлчани.

На събитието присъства и народният представител Иван Миховски, които изтъкна, че чрез дейността си и най-новия си проект МИГ- Троян, Априлци, Угърчин подпомагат бранша на ресторантьорите и развитието на туризма в региона.

Пред местната телевизия Миховски подчерта още, че работата на МИГ-овете е особено важна за местното население и общините. Проекти за 4,6 млн. лв. е спечелила МИГ – Троян, Априлци, Угърчин, като всички те са насочени именно за развитието на тези общини и подобряване благосъстоянието на хората, живеещи там.

По-късно Миховски поздрави и жителите на махала Ковачевица в курортното селище Шипково, които за четвърта поредна година празнуваха събора си. Кмет на селото е Наталия Керембова, която още с встъпването си в длъжност си постави сериозната цел да промени Шипково, като му върне облика на предпочитано курортно място заради лековитата минерална вода.

Кулинарният фестивал предстои да се проведе и в другите две общини от Местната иницативна група - Троян и Угърчин.

Още по темата

Коментирай