Сценаристи на Слави: Той е доста заможен човек, а решението на съда е глупаво

Политика
08.12.2019 | 09:53 ч.
За първи път след учредяването на „Няма такава държава“ двама от сценаристите на Слави Трифонов - Тошко Йорданов и Филип Станев, гостуват в телевизия, различна от тази на шоумена.

Софийският градски съд отказа да регистрира партията им, тъй като символът, избран от формацията – отворена човешка длан с бяло, зелено и червено, внушава за използване на знамето на Републиката.

За името на партията съдът приема, че дава оценка на състоянието на държавата. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок.

"Ще обжалваме това решение, тъй като е в нарушение на закона. Според Закона за държавния печат националният флаг трябва да е в правоъгълна форма, трите цвята трябва да са разположени водоровно с еднаква дължина, дори има детайли на цветовете. В знака на партията "Няма такава държава" присъстват бяло, зелено, червено и не са с еднаква дължина", каза Тошко Йорданов.

Той моментално даде за пример логото на НФСБ, където присъства знамето на България. "Ние логото няма да го смениме, защото отиваме на втора инстанция, - ВКС, която е последна. Ако постановят същото решение, което е глупаво, ще сменим името на партията и логото", обясни на водещата Мартина Ганчева Тошко Йорданов.

По думите и на двамата сценаристи, в техния случай се търси под вола теле, а съдът си тълкувал закона, вместо да го изпълнява.

На въпрос на водещата парите за партията откъде идват, Йорданов на свой ред я попита:"Какви пари, бе момиче, какви пари при неучредена партия, я ми обясни къде сме харчили пари от името на партията?" и я поучи да задава малко по-умни въпроси.

Филип Станев пък го допълни: "Колкото и да звучи нескромно, г-н Трифонов е доста заможен човек." 

Но не било това причината да подкрепят субсидия от един лев, а резултатите от референдума, посочи Йорданов и дообясни, че ще се финансират по законовия начин, когато станат партия,дори и под друго име - с членски внос и дарения от бизнеса, както е записано в момента в Закона за партиите, макар и това да било направено глупаво. И двамата обаче отрекоха, че в крайна сметка Слави ще плаща за партията, изказването на Филип било шега.

 

Още по темата

Коментирай