В едно италианско градче победиха коронавируса, вижте как!

Свят
24.03.2020 | 12:29 ч.

Има едно място в Италия, където коронавирусът вече е победен. Името му е Вò – селище с около 3000 жители в регион Венето, на около 70 км от Венеция, пише днес „ИЮ Обзървър“, предава БНР.

Вò доби известност по света на 21 февруари с новината за една от първите жертви в Италия – пенсионерът Адриано Тревизан.

След това Вò мина под карантина – на 23 февруари.

Ден по-късно Италия стана свидетел на невиждани строги мерки – никой не можеше да влезе или излезе от градчето, а стоките – лекарства и храни се доставяха само с разрешение на властите.

Алесио Турета, 30-годишен собственик на пивоварна във Вò и общински съветник заяви, че „основата на стратегията ни за борба с коронавируса е карантина и тестове“.

Градчето възприело сходен на Южна Корея модел, но не толкова високотехнологичен, и на 29 февруари 97% от населението вече е било подложено на тест за Covid-19.

След края на първата масова проверка, 3% от хората се оказали позитивни и поставени под задължителна карантина – хоспитализирани били тези с по-сериозно симптоми, а тези с по-леки – у дома“.

Тези, които останали вкъщи били проверявани дали спазват карантината и дали състоянието им се влошава.

Без значението от резултатите от тестовете всички били приканени да останат вкъщи и да ограничат, доколкото могат излизанията си – само до магазина или аптеката.

И стратегията проработила.

Когато били направени повторни тестове между 6 и 8 март, едва 1% от населението дали положителна проба.

Към 23 март разпространението било спряно и нямало никакви нови заразявания.

Не всички във Вò били доволни от стратегията.

Анонимен жител се оплака, че, когато цялото градче било тествано, хората се събрали на голяма тълпа, без да спазват дистанция.

Но като цяло е безспорно, че моделът е успешен.