Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Общество
24.01.2020 | 08:40 ч.

Комисията по хазарта е купена и си е затваряла очите за редица нарушения, обясни в сутрешния блок на Нова тв лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, вносител на законопроект за промяна на Закона за хазарта, който вчера мина на първо четене в комисия в парламента.

Той изброи някои от сериозните нарушения на закона до момента - игрални зали и казина, които са на метри до училища, а по закон трябва да са поне на 300 метра от тях, като даде за пример Руската гимназия в столицата. Друго нарушение е как се продават талончета на малки деца. „Всеки, който участва в тази лотария трябва да бъде заснет, но и това е в нарушение със Закона за хазарта“, каза още той. „Талоните, които се продават имат статута на ценни книжа и те трябва да имат най-малко два защитни знака. Но кой контролира тези талони? Никой! Миналата година талоните са отпечатвани в Индия например“, разкри част от нарушенията Валери Симеонов.

„Глупости са твърденията, че хазартът ще се прехвърли на някой друг. Никой не ме е посъветвал да внасям законопроекта сега. Пестят се такси от държавата, абсолютно укрити с престъпно със съдействие на Комисията по хазарта и не е редно да търсим нещо друго“, отрече твърденията лидерът на НФСБ и подчерта, че е задължение на държавата и на политиците да се грижат за здравето на хората, а по думите му хазартът е болест, дори стават убийства заради него.

Симеонов призна, че има синхрон по отношение на внасаянето на промените в закона от него сега, след като е видял преди две седмици резултатите от нарушенията и липсата на внесени такси в държавната хазна от операторите.

„Аз чаках удобния момент да внеса този законопроект. Чаках си звездния момент“, каза Валери Симеонов.

„Ако формално е спазен закона, отговорните са точно тези, които са назначени в Комисията по хазарта“, добави той.

„Нито едно управление не е съвършено, но за мен беше важна твърдата позиция на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов по темата. Много неща винаги се установяват, когато някой отвори похлупака. Аз отворих гърнето сега и се видя, че вътре ври някаква отровна смес“, коментира Симеонов.

По отношение на другия проектозакон от министъра на финансите за Закона за хазарта, Симеонов заяви, че те не се противопоставят на неговите и разкри, че снощи се е чул с Владислав Горанов по този въпрос.

„Оказа се, че законопроектът е работен от момента, в който е получена информация за злоупотреби“, обясни той и заяви още, че предложенията на МФ няма да ощетят бюджета.

Симеонов каза още, че фирмите на Васил Божков не са плащали данъци на държавата, а Комисията по хазарта е публикувала годишни отчети без в тях да има посочени данни - имало бели полета в декларациите.

 

 

 

нт

Още по темата

Коментирай