Започнаха нови проучвания на римската крепост Состра

Спорт
15.06.2017 | 17:07 ч.

От вторник започнаха нови археологически проучвания на римската крепост Состра при с. Ломец, Троянско, като ръководител е проф. д-р Иван Христов. Това е поредната 15-а експедиция на Националния исторически музей (НИМ) съвместно с Община Троян, Ротари клуб - Троян и Музея на занаятите, съобщиха от пресцентъра на НИМ. През годините в проучванията на римската крепост са участвали и специалисти от Археологическия институт при БАН. Финансирането през този сезон е подсигурено от Община Троян и Ротари клуб.  През лятото ще бъдат извършени археологически теренни проучвания на късноантични сгради от лагера на Состра.

Состра е значим римски крайпътен комплекс, разположен в долината на р. Осъм, върху площ от 6 кв.км., който включва укрепен военен лагер (кастел), крайпътна станция (преториум), цивилни селища, светилище на Тракийския конник, античен мавзолей, некрополи и раннохристиянска базилика.

Община Троян подготвя реализиране и на идеен проект за изграждане на посетителски център, туристическа инфраструктура и консервация на всички разкрити през последните десетилетия старини, разкрити при с. Ломец.

 

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати